torsdag 30 december 2010

Blivande fotbollsproffs?

Hittade fotbollsplaggen Libero skickade mig i våras. Såg på storleken att de borde passa Aaron så klädde honom i spelskjorta, shorts & strumpor. Här kommer en serie bilder på vår lilla fotbollsspelare, som blev helvild på sängen.



Fotona är tagna med min nya Nikon D3000-systemkamera. Hittills är jag nöjd i alla fall.

måndag 27 december 2010

Att vara stark

”…Att vara stark är
att se livet som det är
Att acceptera dess kraft
och ta del av den
Att falla till botten
slå sig hårt
och alltid komma igen

Att vara stark är
att våga hoppas
när ens tro är som svagast
Att vara stark är
att se ett ljus i mörkret
och alltid kämpa
för att nå dit…”

Okänd författare

Lite ombyte är aldrig fel

Tyckte bloggen min behövde förnyas lite. Roligare att titta in när bakgrunden ändrat, tycker jag i alla fall.
Har första dagen semester idag, första dagen av en två veckor lång semester. Vi har inga som helst planer, förutom att besöka mommo & fammo på bäddavdelningen. Idag tog jag Freja med till Mylly för att byta ut skridskorna hon fick mot en nummer större. Efter det tog vi lunch på Ikea. Otroligt att man för 6 € får god mat & efterrätt för två personer. Lustigt ställe Ikea, det är helt omöjligt att komma ut därifrån utan nånting.
På hemvägen åkte vi först via posten efter min nya vinterjacka, som är helt ljuvlig, för att sedan hälsa på damerna på avdelningen. Dagny kommer att få åka hem på torsdag & fammo ska stanna några dagar till främst för att ta lite bilder & för att kolla att hon hålls på benen.
En sak har vi lovat Freja under vår gemensamma semestervecka & det är att åka & simma. Oklart ännu vilken dag det blir men hoppas lite på morgondagen. Oklart oxå om det blir vanliga simhallen eller Caribia. Hoppas själv på det senare...
Bykmaskinen har gjort sitt. Betyder bara en sak. Dessutom hör jag hur konfektasken ropar Öppna mig!

Fin flinga i granen. Matchar bloggens bakgrund.

söndag 26 december 2010

Bäddavdelningen

Nu är fammo min på bädden oxå. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta då syrran meddelade att fammo fallit, slagit sig gul & blå samt lyckats få hål i skallen. Fammo fick i alla fall, efter många om & men dock, en plats på bädden. Tråkigt att hon oxå hamnat in men praktiskt för oss att ha en del av åldringarna samlade på ett ställe.

Var upp en sväng idag. Båda damerna mår si så där men Dagny skulle jag nog tro att får åka hem i nästa vecka, ifall det inte tillstöter nånting förstås. Fammo däremot känner att hon inte vill vara hemma mera. Känner sig otrygg, har gjort det en längre tid redan & fallet igår gjorde ju inte saken bättre direkt. Så imorgon blir det att ringa runt lite efter en plats åt henne på något serviceboende. Tror fammo är beredd på att flytta in i en skrubb. Allt för att slippa vara ensam. Får se vad morgondagen ger.

Jagar själv efter en ny kamera. Hittade en förmånlig Nikon-kamera på Huuto & det lutar lite mot affär. Tycker priset är mer än hyffsat för kamera, objektiv, minneskort & väska.

fredag 24 december 2010

Julafton

Aaron sover. Markus & Freja är & nissar på malmen. Lite lugn & ro innan julfirandet med 20 andra hos min mommo. Ska bli spännade & se hur den här kvällen slutar...

Tjuvstartade lite igår redan hos min pappa. Fick våra julklappar där iom att vi firar på olika håll. Barnen fick Duplon & Aaron var överlycklig över lastbilen, traktorn, ja allt som rullade på fyra hjul. I morse hade dessutom julgubben lämnat en hög med paket under granen. Härligt att se hur glada barnen blir över sina grejer. Härligt med jul!

Dagny har kommit till bäddavdelningen. Mår så bra man kan må efter en så stor operation hon varit med om. Man märker att hon är medtagen. Bakom sig har hon en jobbig höst med mycket sorg & så det här på ännu. Är otroligt tacksamma att hon fick komma till Pargas, vilket betyder att vi kan hälsa på henne betydligt oftare & längre.

Om ett par timmar hoppas jag på lugn & ro vid matbordet. Hoppas kan man alltid med ett tiotal barn i sällskapet. Får se hur barnen orkar. Aaron vaknade nyss efter bara en timme dagssömn & Freja verkar febrig. Bäst att ta kvällen som den kommer & smällarna imorgon.

Lugn & fridfull
hälsar Strandby-nissarna

tisdag 21 december 2010

Houtskär-mommo på fötter

Dagny mår bättre. Epiduralbedövningen är borttagen. Idag har hon varit själv upp & gå. Det artar sig, sakta men säkert. Har ett mål innan jul & det är att få in henne till bäddavdelningen här. Har redan börjat rycka i lite trådar & fortsätter bara jag hittat på jobb.

måndag 20 december 2010

Projekt Julgran

Fyra dagar kvar till jul. Helt otroligt! Vart tog hösten vägen?

I lördags packade vi oss ut till skogs för att hämta julgran. Hade fått lov av våra snälla grannar att plocka en gran från deras skog. Behövde inte trampa många meter i den djupa snön innan vi fann den...

Jag med Aaron på ryggen.

Markus hjälper upp Freja ur det djupa diket.

Freja väntar ivrigt då Markus sågar ner granen.

Ner i diket med granen!

Så bar det hemåt...

Projekt Julgran slutfört!

Sitter och njuter i skenet av julgransljusen. Måste byta ut ett av ljusen, märkte igår att ett gått sönder. Första gången ever som vi har riktigt julgran. Plastgranen får i år förbli nerpackad. Barrar gör ju en riktig gran men det är det nog värt, för tycker den är himla fin vår gran!

torsdag 16 december 2010

Läget stabilt

I magen på Dagny hittade de en vriden tarm, en tarm som satt knut på sig själv. Kirurgerna tog till saxen & klippte bort en del av den drabbade tunntarmen. Hur lätt som helst & bara att sy fast ändarna tibax! Dagny borde inte ha så himla ont iom smärtpumpen. Hoppas att hon får sova gott i natt. En jobbig resa på kommande då det troligtvis imorgon bär iväg till Helsingfors för att ta bort implantatet i ögat. Oklart ännu om hon måste komma hem till natten & ännu på lördag åka tibax för ögonkontroll. Hur knäppt låter inte det med nyuppskuren mage? Kan de på ögonkliniken sköta en nyopererad magpatient? Ska bli intressant att ringa systrarna imorgon för att höra hur de löst problemet för implantatet måste bort. Tuff match för Dagny minsann! Kommer hon att fixa det här...?

Operation

Kontaktade avdelningen nyss. Dagny på väg till operationssalen. Undersökningen igår fyndade en stockad tarm dvs ocklusion. Orsaken oklar. Nu är det bara att vänta. Hoppas & ber om att allt ska gå bra...

onsdag 15 december 2010

Houtskär-mommo

Igår fick vi samtal från hälsocentralen. Dagny hade då precis åkt iväg till ÅUCS med magplågor. Kontaktade första hjälpen en timme senare & fick reda på att hon fortfarande hade ont men fått mycket mediciner. Laboratorieprov & röntgen tagna. Två timmar senare får vi svaren att det i alla fall inte är fråga om ocklusion eller perforation. Blodproven ser någorlunda ut, ingen allvarlig infektion eller större blödning. Det är mitt i natten, Dagny sover lugnt...

Under natten blir hon flyttad till avdelningen. Ringer dit genast på morgonen & frågar hur natten gått. Dagny mår bättre men har fortfarande ont. Misstänker magsår. Vi bestämmer oss för att åka dit genast efter jobb. Dagny verkar pigg. Blir så glad över att vi har barnen med. Kunde tyvärr inte stanna länge pga det strålande implantatet i ögat. Fick reda på att de under kvällen kommer att göra TT-undersökning.

Ringde avdelningen nyss. Svaret på undersökningen hade inte kommit ännu, får vänta snällt tills imorgon bitti. Lugnande dock att Dagny sov lugnt, utan större plågor. Sköterskan önskade oss god natt & det hoppas jag att Houtskär-mommo oxå får...

Brandalarm


Lider av torra ögon, sträv hals & rethosta. Vädret på utsidan & vår öppna spis ville inte samarbeta idag, utan genast takka-funktionen på vår luftkonditionering slog av, så började spisen fylla vårt vardagsrum med rök. Ingen panik men rök är kanske inte populärt med en massa brandvarnare i huset, dessutom seriekopplade sådana. Tog inte många sekunder innan alla sju varnare tjöt på. Någon sekund senare skrek också alarmet till Securitas & snabbt ringde de upp oss.


Barnen var mindre glada över varnarnas trevliga tjut men vi kunde igen gång konstatera att de fungerar & att vi även har kontakt med Securitas. Bra så. Kylan kryper in mellan springorna men ikväll föredrar jag kylskåp före rökbastu. Luktar jag skunk imorgon så vet ni varför :)

torsdag 9 december 2010

Om döden

Sorglig rubrik men ett samtal med en arbetskompis idag fick mig att fundera över hur otroligt olika vi tänker på saker & ting. Hur vi upplever & bearbetar sorg eller motgångar.

Dystert år bakom. Året började med att en ung människa valde att ta sitt liv & samma stig tog en annan ung människa för några veckor sedan. Vad får en ung människa med hela livet framför sig att göra något sånt? Mår dagens unga faktiskt så dåligt idag? Är orsakerna så obetydliga som ryktena säger? Om så, så borde jag inte finnas kvar här idag. Den smäll i livet som jag fick för snart 11 år sedan borde ha kört mig i botten. Men otroligt nog, tydligen, så fixade jag det! Vägen dit var lång, krokig & gropig men jag grejade det. Livet fortsatte trots allt.

Mina barn ska inte få allt serverat för sig, det är säkert. Livet är hårt & det ska jag lära dem tidigt. Allt kan inte vara en dans på rosor, livet måste bjuda på motgångar för att man ska lära sig bli besviken, ledsen & arg men också för att repa sig, ta sig upp igen efter ett fall.

Tiden läker alla sår. Den som kom på det uttrycket visste inte vad den pratade om, håller inte alls med om det, har nämnt det redan tidigare i bloggen. Tiden läker INTE alla sår men med åren läggs det små plåster på. Plåster som kanske ibland rivs upp & behöver bytas ut.

Hoppas självmorden tog slut här. Att ta sitt eget liv löser kanske egna problem men tänk på dem som blir kvar med tusen frågor & speciellt frågan varför? Livet har så mycket att ge. Snälla, tänk till några ggr innan du tömmer pillerburken, fixar knopen eller vässer kniven...

onsdag 8 december 2010

Freja 3 år

Min förstfödda fröken, som enligt mig nyss kom till världen, fyllde 3 år på söndag. Blev inte att fira henne något då, paket blev det ju däremot. Kaffebjudning hade vi följande dag, självständighetsdagen till ära.

Freja fick en massa grejer som lite pengar, kläder, pussel, bok, My Little Pony-saker, lego, simglasögon, prinsessgrejer, ficklampa & nånting som hon pratat om hela hösten, dvs en Kitty-dator. Spelen på datorn är allt för svåra för en 3-åring, det är typ 2-3 spel hon klarar av men hon är överlycklig för det :)

Damen i tjusiga klackskor (fanns i prinsess-setet)


Här lyckas hon blåsa ut alla tre ljus på en gång!

Aarons urinbekymmer lades på is. Allt var okej i ultraljudet & eftersom han mår bra, ingen feber har, så får bakterierna vara. Om bakterierna finns i urinen eller nån annanstans, förblir oklart. Vi hoppas på att den första kuren tog livet av alla små organismer, i alla fall gjorde kuren honom frisk! Vi har just lagt en snor- & rosselfri vecka bakom oss.

onsdag 1 december 2010

Ultraljud

Om några timmar skall Aaron vara på Åbolands sjukhus. Då skall urinvägarna & magen kollas upp med ultraljud. Hoppas det går bra. Det värsta är ju att stackarn måste svälta ända tills undersökningen är gjord eller ja, han får dricka vatten men hur mätt blir man på det...

I söndags tog jag kontrollurinprov på honom. Fick ett bra & rent prov, trodde jag. I odlingen växte fortfarande bakterier. Så på måndag fick jag ta ytterligare ett prov för att säkerställa infektionen & faktiskt, i det provet fanns oxå spår av bakterier.