onsdag 29 juni 2011

Sista semesterveckan

Semestern börjar gå mot sitt slut. I måndag övergår min ledighet i vårdledigt. Hade tänkt tillbringa sommaren hemma med barnen men pga Markus jobbläge, så blev det kanske inte riktigt så. Nu är det jag som ska försöka skrapa ihop lite slantar åt oss istället, i alla fall för juli månad. I augusti blåser nya vindar men det är oklart varifrån Markus kommer att lyfta sin lön ;)

Kommer nu att jobba varje helg fram till slutet av augusti. Blir både att hoppa in på avdelningen & på egna enheten. Helgerna ger ju bäst då det skramlar in söndagspengar. Meddelade för någon dag sedan bägge enheter att jag även under juli kan hjälpa till mitt i veckan & idag fick jag jobb till måndag & tisdag :)

Känns inte så roligt direkt. Eller det är väl på två sätt. Hade ju helst varit med barnen. Men vi behöver pengarna. Dessutom gäller ju det bara juli, bara augusti kommer så börjar Markus jobba igen. Det är ju heller inte så att jag måste på jobb varje dag.

På ett eller annat sätt, så reder det sig nog. Det tror jag.

måndag 27 juni 2011

Flaggstång

Julen 2009 fick Markus & jag en flaggstång i julklapp av min pappa & hans sambo. Nu, 1.5 år senare, fick vi äntligen den hit fraktad & uppsatt. Finlands flagga ingick i julklappen, nu saknas endast vimpeln. Vi ska ha den röd-gula vimpeln såklart men den med kronan på!



tisdag 21 juni 2011

Gröt med färska jordgubbar

från jordgubbsplantan jag fick till födelsedagen.
Det fick mina barn till frukost idag.


Wagners nya baddräkt

Gissade att något fuffens var på gång, då hjälpköksdörren var fast & det hördes en massa skratt därifrån. Den här gången kunde jag inte ens bli arg, tvärtom. Wagner såg så komisk ut när Freja stolt visade upp honom i hans baddräkt, som hon kallade det. Önskar att Wagner skulle säga ifrån då barnen bråkar med honom men icke. Han ställer för det mesta snällt upp på allting :)


måndag 20 juni 2011

Ensam med barnen

Markus åkte iväg till Tammerfors på jobbresa tidigt i morse. Han kommer hem först på onsdag kväll. Så tills dess är det bara barnen & jag.
Borde man hitta på nånting speciellt eller ska vi bara vara?
Bara tvättmaskinen snurrat färdigt så blir det i alla fall ett besök till malmen. Måste till skattebyrån för att fixa nytt skattekort till FPA. Tar på samma gång en sväng in till posten för att skicka iväg en försändelse till Åland. Dessutom gapar kylskåpet tomt efter helgen. Blir oxå en avstickare till jobbet och på något vis borde jag få Markus bil hem från StKarins... Så program har vi nog, idag i alla fall.

söndag 19 juni 2011

Köpenhamn

Jag ska åka till Köpenhamn!
Bara jag, utan sambo & barn, med tre väninnor!


Hemma igen...

Blev att komma lite tidigare hem än tänkt, då Freja plötsligt började kasta upp igår morse. Meningen var ju att vi på hemvägen skulle besöka A-K med familj i Karis. Men inte vill någon ta emot gäster med ev magsjuka.

När vi hade packat allt & alla in i bilen, vred jag om nyckeln & Markus Saab lovade absolut ingenting. Markus misstankar om en trött akku i bilen var rätt. Tack & lov så var det lördag igår, så det vara bara att fara till butiken efter en ny. Hastigt var akkun bytt & vi kunde köra hemåt.

Väl hemma mådde Freja märkbart bättre. Kastade inte upp en gång varken på hemfärden eller hemma. Undrar riktigt vad det handlade om.

Utöver spykalaset var vår lilla tripp lyckad. Arne Alligator var en stor hit för Freja, som skuttade, dansade & sjöng till alla sånger. Hon sken upp som ett hangökex då jag visade henne Arne-tröjan jag köpt. Sås & Kopp spelade några låtar som hon inte kände igen & då såg man på henne att det inte var lika roligt.

På fredagen åkte vi till Högholmen. Aaron, som dagen innan stannat hemma med Markus, fick följa med. Vädret var super även idag. Förutom argsinta måsar, som nästan stal mat ur händerna på en, så gillade både jag & barnen Högholmen. Vissa djur var piggare än andra men största delen på gång.

Både på torsdag & fredag blev det att åka en hel del buss & tåg. Redan det var ju spännande för Freja & Aaron som ju inte varje dag ens ser bussar eller tåg.

Dagarna var minst sagt lyckade. Det var skönt att komma bort några dagar för att igen uppskatta tillvaron hemma. Stort tack till värden & värdinnan som gav oss tak över huvudet & mat i magen under vår vistelse i storstan. Alltid lika roligt att komma till er. Varför det alltid ska sluta i spykalas, funderar man ju på...

P.S. Ska lägga in några bilder i ett senare skede.

onsdag 15 juni 2011

En kort semesterresa

Imorgon åker hela familjen iväg på vad som kommer att bli vår enda gemensamma resa i sommar. Om man inte räknar med midsommarfirandet i Korpo förstås ;)

Barnens kläder ligger fortfarande på hög. Har sett ut de plagg som jag vill ha med. Markus meddelade att han plockar ihop sitt imorgon. Starten är planerad till ca 9.30, så ni kan ju tänka hurudant kaos det kommer att vara hos oss imorgon bitti.

På morgondagens program står, förutom bilfärden till Kånala; Helsingfors, Kulturen vid ån. Barnen ska få rocka loss till Arne Alligator och Sås & Kopp samt ev, om de små orkar, oxå lite Mumin. Freja är helt eld & lågor, kan nästan alla låtar utan till. Efter det hoppas vi på mycket trötta barn, så att vi i lugn & ro får umgås med värden & värdinnan. Dessutom behöver barnen mycket sömn för att följande dag orka med Högholmen. Tror att jag är mest ivrig över besök på Högholmen. Kan sen älska att gå & titta på djur.

På fredag kväll hörde jag nånting om grillfest, hoppas regnmolnen orkar hålla sig på avstånd ända tills biffarna är stekta, även om de har tak över grillen. Någon blöt fest blir det dock inte, om då inte vädret visar annat, eftersom vi på lördag ska på sommarkalas till Karis. Då ser väderkartan däremot rätt dyster ut, så blir nog säkert att hållas inomhus, tyvärr...

Ska bli skönt att komma iväg, få umgås med goda vänner, njuta av god mat & förfriskningar. Någon semester lär vi kanske inte ha direkt med fyra barn i åldersgaffeln 2-5 år...

P.S. Hur länge ska vi älta namnfrågan? Läs här.

tisdag 14 juni 2011

Väståboland blir Pargas

Väståbolands fullmäktige bestämde idag att ändra stadens namn till Pargas. Så står det på Väståbolands hemsida. Stadsfullmäktige godkände namnändringen med rösterna 23-18 och två blanka.

För mig är & förblir Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär & Iniö det de var innan sammanslagningen. Pargas kommer endast att vara ett arbetsnamn för vår skärgårdskommun, precis som Väståboland varit nu. Om några år kommer vi säkert ändå att vara en del av StKarins eller Åbo.

torsdag 9 juni 2011

Mustfinn

Packade barnen in i cykelkärran & trampade till Mustfinn stranden idag på förmiddagen.

Bilden säger allt:


Ångrar absolut inte att jag valt att vara hemma med barnen hela sommaren. Hoppas vädret håller i sig sommaren ut.

måndag 6 juni 2011

Blev lite längre än planerat

Hade tänkt ta en liten cykeltur till grannbyn men eftersom humöret var på topp, orken fanns & luften hade svalnat, trampade jag på vidare till följande by, varefter jag kom till nästa by osv.


Jag susade förbi Nulto & Seivis, för att svänga in vid Skärmola & ta Åntalavägen mot Sunnanberg. Pappa hade varnat mig om Åntalavägen & dess backar. Han hade rätt. Väl ute på Sydmovägen, var jag mötte lättlöpande asfalt, rullade jag nästan genom Sydmo & hem tillbaka till Strandby.


Hemma i byn möttes jag av en varm sol, på väg att lägga sig bakom trädtopparna mot grannbyn Lapplax.



Nu blir det en svalkande dusch för att klara av natten men oxå för att bli av med alla småkryp jag samlade på mig på vägen.

Det blev en dag på Malmen

Då Markus meddelade att han är tvungen att åka iväg till nya arbetsplatsens kontor, så bestämde jag att barnen & jag åker med till city. Med city menar jag alltså Malmen, dvs Pargas centrum.

Markus lämnade av oss vid hälsocentralen. Där började, vad som kom att bli, vår långa dag. Att hälsa på mommo är aldrig fel tycker barnen, trots att hon var på jobb & inte hade så mycket tid för oss pga ny vikarie. Fort traskade vi vidare till Kvarnbacksparken för lite klättrande, rutschande & gungande.

Träffade på en gammal klasskamrat, drog igenom senaste nytt innan barnen var i behov av mellanmål. Styrde vagnen via butiken efter lite snacks & mot bibban efter mera läsbart åt mamma & barnen såklart :) Å där fanns de, Jungstedt-böckerna! Blev en sjukt stor hög åt barnen oxå.

En kort paus hos morbror & moster, sen susade vi iväg mot Munkviken & gamlamommo. Nu börjar uret närma sig två & Markus meddelar att det kommer att dröja innan han, dvs skjutsen, börjar köra hemåt. Går absolut ingen nöd på oss hos gamlamommo, speciellt inte när hon börjar ladda upp med nybakta bullar, rulltårta & glass. Mums, säger jag bara.


Hittade lekparken i Munkviken när vi rastade gamlamommos hund.
Göta kunde ju inte säga nej när Freja ville ha sällskap.

Avslutningsvis så bjöd hon ännu oss på mat, så då en vrålhungrig Markus kom vid 17-tiden, var bordet dukat med nypotatis, sill, gräslökssås & annat smått plock. Mommon är nog guld värda.

söndag 5 juni 2011

Plask i poolen

Trots en temperatur ute på än 20 grader blev hettan olidlig på terassen idag. Undrar inte, utan vet att vi inte kommer att kunna tillbringa de kommande dagarna där, om inte vinden vänder förstås. Idag blåste det inte det minsta, inte en pust.

När det är varmt, då är det skoj med vattenlekar. Plockade fram den lilla poolen & på no time hade barnen kläderna av sig. Eller njae, hann inte riktigt med Aaron, som dök i huvudet före med blöjan på.



I veckan blir det nog att besöka Mustfinn-stranden. Där hoppas jag på svalkande vindar, så att man fixar värmen. Tycker inte om när det blir varmare än +25, när man inte kan klä sig lättare mera. Är mera för passliga 21-22 grader.

Markus fixade lite fönster- & dörrlister idag. Han fick hjälp av en liten Byggare Bob.


För att få Aaron ur poolen fick jag låsa dörren till terassen. Inte ens mat fick honom att komma in. Eftersom han nuförtiden lätt får upp dörren, fick jag till slut tömma poolen på allt vatten.

lördag 4 juni 2011

Promenad i sommarvärmen

Flera härliga försommardagar bakom.


Det har varit så skönt på terassen att jag legat i timtal & läst Ljungstedts deckare. Böckerna var så spännande att det nu svider ordentligt i skinnet. Övergående, tack & lov. Men nu har jag inga flera böcker. Tror det blir att söka sig till bibban i nästa vecka på jakt efter flera, för har tyvärr inte råd att köpa några nya.

Fick Markus med lurad på kort promenad idag. Trots att jag på förmiddagen tog mig i kragen & sprang några kilometer, tyckte jag det skulle smaka med lite motion till. Freja fick ta sin springcykel & Aaron fick, efter att ha gått halva sträckan, åka kärra. Kameran nappade jag med i förbi farten på väg ut...

Far & son på väg mot backen vid vår tomt.


Hela gänget en bit från byn.


Freja visar ivrigt upp sin springcykel.
Hon har nu förstått idén med den & bara susar fram!

Skulle kunna stanna tiden lite. Tycker om försommaren då allt blir grönt, blommorna har begynnande blom & djuren sköter om sina avkommor. Livet ler trots några mörka moln över oss...

fredag 3 juni 2011

Vinn LGs 3D-TV!

Blev helt eld & lågor när jag läste om utlottning av TV på Livet på Bränntomt.
Vi är inte nöjda med vår nuvarande, så den skulle sitta finfint :D
Tävlingen hittar nu här.

Nu håller vi tummar & tår för att TVn flyttar in hos oss!