onsdag 27 juni 2012

Nytt vrålåk

Jag gjorde det igen. Sålde en vagn för att köpa en ny men det här blir nog den sista. Jag lovar. Aarons gamla vagn, en Teutonia Timmy med en massa tillbehör, postade jag iväg till Helsingfors i förra veckan. Den sålde jag ju på no time på Huuto. Några dagar senare ropade jag in en så gott som ny, svart Brio Spin & idag har vi rullat omkring i byn, för att konstatera att den trots svivelhjul rör sig väldigt bra på sandväg. Me like!
Verkar annars vara ett bra smultronår i år för det lyser rött i alla diken här. Vi plockade i oss sjukt mycket smultron på vår lilla utfärd till Koupo beach idag. Ska försöka ta något uppsamlingskärl med mig nästa gång vi begär oss iväg.

Eftersom det endast återstår två arbetsdagar innan min semester så har min knopp & kropp redan övergått i nånting som kallas semester-mode. Inte klädmode utan mode, ett sinnestillstånd då hjärnan redan kopplat bort allt vad arbete heter, man går omkring & ler konstant & berättar åt alla (speciellt åt dem som har semester i augusti) att man snart går på ledigt. Jag är så färdig att bara bli hemma. Vi har absolut inga planer som resor eller dylikt, räknar inte med några lekträffar på veckan, utan vi kommer att ta dagen som den kommer. Känner vi för att åka nånstans, så är det ju bara att kasta sig i bilen & rulla iväg.

Nu börjar jag nog tro på vad min syster skrev i en kommentar på facebook, att jag inte är riktigt klok vad gäller min nya motionsform. Tog nämligen en extra runda idag utöver programmet. Det ni!
 

måndag 25 juni 2012

Vad hände

Jag ska berätta hur det hela gick till då Aaron lyckades få tag i Markus blodtrycksmediciner men inte idag. Aaron mår bra & ännu idag är det oklart om han verkligen svalde en tablett eller inte. Markus mår dåligt pga att det var hans mediciner & vi känner både ilska & skam över det som hänt. Slutet gott, allting gott. Det är huvudsaken.

Förutom vår nattliga båtfärd, den två timmar långa ambulansturen till Åbo & övernattningen på ÅUCS, så har vi haft en mycket trevlig helg på Borgs stuga i Korpo. Bättre uppassning, bättre mat & bättre sällskap kan man inte få. Igår kväll kunde vi redan skratta åt allt som hände under lördags natten.

Nu återstår fyra arbetsdagar innan min fyra veckor långa semester tar fart. Hoppas att vädret svänger en aning, önskar att barnen & jag ska få tillbringa fina dagar på stranden tillsammans. Markus har ju redan haft sina semesterdagar & jag tror att han kommer att tillbringa de lediga dagar på stege vid husväggen.

Löpträningen då? Har två veckor bakom mig med löpträning tre ggr i veckan & idag sparkade jag i gång min tredje vecka med att springa & gå i 54 minuter ( 50 min löpning, 4 min rask gång). Samlade på mig över 6.5 km vilket är dubbelt mera än vad jag presterat tidigare. Idag kändes det tungt både psykiskt & fysiskt men det är kanske inte så konstigt med tanke på att man firat midsommar i helgen. Pga tokiga arbetspass så har planerat in min nästa löparrunda på fredag men kanske jag tar en kort extra tur imorgon.
 

lördag 23 juni 2012

Skål för finska sommaren


Angry birds

I väntan på frukost, då regnet sakta smattrar på rutan, sitter Aaron och spelar på värdarnas iPad.
Firar midsommar ute på Grönörerna i Korpo. Skickade Markus och barnen ut med buss redan på dagen igår innan jag for på jobb. Stack genast iväg efter då klockan blev åtta och på dryga en och halv timmen var jag ute vid nydukat bord då de valt att vänta på mig.
Blir nog mycket Angry birds idag om vädret fortsätter så här. Hoppas att meteorologerna har fel och att molntäcket snart spricker upp så att vi kan umgås på utsidan istället.

Midsommar

Från det finaste solskenet igår till en mera grådyster himmel idag men humöret är trots det så topp!


tisdag 19 juni 2012

Löpträning

Många funderar säkert varför jag kutar omkring på sandvägarna här i Strandby. Allt började från en artikel (Mistä unelmoit?) i första Me Naiset Sport-tidningen. I den artikeln fanns tre olika löparprogram beroende på hur långt du vill satsa; 5 km, 10 km eller halvmaraton.

5 km kändes allt för kort, halvmaraton lite väl långt, så jag valde 10 km. Så på en månad ska jag enligt programmet orka dra 10 km. För en som hatar att springa så är det här mycket. Det intressanta är att mitt tycke för löpning ändrade avsevärt under första veckan. Var ut & sprang tre gånger i förra veckan & redan efter den andra rundan märkte jag en klar skillnad. Kanske det här är nånting för mig i alla fall. Med bra löpardojor, den rätta outfiten, mycket myggspray & bästa musiken så kanske jag fixar det här.
 

Programmet är byggt upp på intervallträning, vilket underlättar mig att orka. Med delmål känns det mycket lättare. I förra veckan såg det ut så här: 10 min löpning - 2 min rask gång i 36 minuter. Den här veckan springer jag 15 min & går med raska steg 3 min i 41 minuter för att veckorna därpå ha mycket varierande program. Fasar dock för dag 3 i vecka 4 då jag ska springa 60 min i sträck utan promenader & delmål.

Jag hoppas att jag efter detta schema vågar & vill övergå till programmet för halvmaraton.

Har alltså inget mål, ingen tävling jag ska delta i utan gör det här riktigt för min egen skull, för att upprätthålla min kondition på ett rätt så förmånligt sätt. Den här veckan sätter Markus kvällspass lite käppar i hjulen för mig, för att inte tala om midsommar men ska nog försöka få inklämt två löparrundor den här veckan ännu. Det måste gå. På något vis.

Fotisförskola


Då Bollskoj tog slut bestämde jag mig för att Freja skulle få pröva på fotboll. Sedan början av maj fram tills igår, har hon varje måndag varit på Aktia arena tillsammans med en hel hög knattar & sparkat boll. Hon är absolut ingen stjärna men klarar sig hyfsat bra. Hur mycket kan man egentligen kräva av en 4-åring?

Spelskjortan hon har på bilden är den de fick på Bollskoj. Fotiskängorna & benskydden hon har under strumporna fyndade jag på Huuto för ynka 9 €. Skorna kan inte vara använda mera än ett par gånger.

Synd att fotbollen tar sommarpaus nu när knattarna precis lärt sig rutinerna men vi får väl träna på lite övningar hemma istället. Bara skolorna börjat i höst, så fortsätter fotisförskolan.
 

lördag 16 juni 2012

Mumindalen

Har faktiskt aldrig besökt Muminvärlden tidigare. Tycker att det är för dyrt. Men när S-kedjan är så snäll & står för 7 € av biljetten, så tog jag chansen & var med barnen dit. Tyckte det var tråkigt att åka ensam, efterlyste sällskap på Facebook & rätt så snabbt nappade Laura på. Hade lite räknat med henne ;)

Så i morse var det en bil lastad med tre glada barn & två morsor som styrde nosen mot Nådendal & Muminvärlden. De har ju ordnat så fint med parkering i centrum & busskjuts fram, mycket smidigare än så här kunde det inte vara. Eftersom biljettpriset var billigare, så var ju parken fullspäckad med folk. Det var så gott som omöjligt att ta bilder utan att få något annat barn med. Jag tror vi träffade på nästan alla muminfigurer förutom Mymlan (som Laura önskade få träffa) & samtliga talade svenska. Muminvärlden får ett stort plus för det. Stort tack också till den underhållande busschauffören som skjutsade oss till & från Mumindalen. En lyckad dag på alla vis, som just nu betalar tillbaka sig. Barnen är så övertrötta att de testar våra nerver till 300 %.

Visst ska ni få några bilder från vår dag bland mumintroll & filifjonkor:












onsdag 13 juni 2012

Bildserie


Sakta men säkert börjar vårt hus blir färdigt. Hittade två gamla bilder här på bloggen, som är tagna för en tid sedan. Undrar om vi bodde här när den mellersta bilden är plåtad men troligtvis inte eftersom pipan saknas. Det arbete som vi utför nu är ju så himla skoj, då man ser en klar förändring med allt man gör.


Vimpeln, som Markus fick i födelsedagsgåva ifjol, har hängt uppe ända sedan våren. Flaggstången, som jag fick av julgubben för några år sedan, är nog en av de bästa gåvorna till tomten som vi fått. Mera sommar kan det nog inte bli.


Markus några semesterdagar tar slut här & nu vilket är synd då man blivit med fixa-växel i. Veckan ut har han lyckligtvis morgonskift så då hinner han jobba vidare på kvällarna. Ska försöka få pappa min att hjälpa honom med de bräden som sitter högst upp på gaveln eller alternativt om det finns någon ivrig bloggläsare, som vill klättra upp på stegen & hålla i. Vi erbjuder även målarbeten.

För mig återstår endast 11 arbetsdagar innan jag börjar min semester den 2.7!


tisdag 12 juni 2012

Medan vi var borta

har Markus fixat på huset.


Det har kommit flera täckbräden upp under taket.


Trappan vid huvudingången grejade han om redan igår & fortsatte med terassen idag.
Trappan är redan målad i grått precis som sockeln emedan täckbrädena vid terassen ännu saknar färg.

Blev fotoivrig & plåtade lite blommor.
Önskar jag hade ett bättre objektiv för närbilder.

Icke att förglömma Markus bästa vän under de senaste dagarna: spikpistolen.
Spikpistolen har varit lite förkyld under den senaste tiden & har inte orkat samarbeta med oss på önskat sätt. Men vi klagar inte. Den har tjänat oss väl & förtjänar att få vila lite. Med tanke på hur mycket, alltså lite vi pungade ut för den så är den helt suverän!

Mammaträff


Klicka på bilderna så blir det större!


Det var träff i Nagu, på Ditte & Almas sommarställe idag. Vädret var på vår sida & trots att jag inga baddräkter packat med åt barnen, så blev det att simma lite. Efter bad & lek blir man hungrig, då sitter det fint med lite grillmat & godsaker. Tack för att vi fick komma över! Ses nästa gång i Fallböle i juli.

lördag 9 juni 2012

Veckans arbetsteam

Först & främst: ett STORT TACK till Olof för hjälpen!
Vi har mycket ogjort ännu men är en god bit på väg.

Teamet bestod av Olof...

Hjälpen lämnade oss i morse eftersom man ogärna använder eldrivna maskiner i regn men vi lägger två intensiva dagar bakom oss. Dagar som förstås inte enbart inneburit sågspån & spik utan även grillmat, förfriskningar & bastu. Tack också till Terese, som ställde upp som barnvakt så att vi kunde jobba ostört.

 ... Markus...

... två små busfrön

och så jag.
Finns tyvärr inga bildbevis på att jag jobbat men nog många vittnen.
 

Pappas lilla hjälpreda

Regnet gav Markus möjligheten att elda lite idag. Skickade även ut barnen iklädda regnkläder. Nere på gräslindan fanns en färdig hög att tända på. Bad Freja hjälpa till & hon nappade genast skottkärran, fyllde den med träbitar från veckans arbete & traskade ner med dem till pappa.

torsdag 7 juni 2012

Att göra

Gjorde häromdagen en lista över allt som borde göras på här hemma & den listan blev ganska lång men det finns inget roligare än då man får bocka bort de saker som redan är fixade:

* fixa stuprännorna
* måla sockeln
* måla bräder
* bygga nytt vedlider
* lägga taktäckorna på plats
* fixa fönsterlisterna på plats
* täcka in utrymmet under terassen & trappan
* sätta stegen på plats

Målandet har jag kommit i gång med men efter flera timmar med pensel i hand idag så är fortfarande omålade högen större än den målade. Om solen fortsätter skina i samma takt som idag så står jag gärna ute & målar, för den enorma dos D-vitamin jag har fått idag täcker säkert hela vinterns behov. Dessutom får man ju en fin solbränna av att stå ute i timtal!


Pojkarna fixade idag stegen på plats & fortsatte direkt efter det med att lägga upp bräden under taket. Det är så himla roligt när både hus & gård ser mera städat ut då virket åker dit det ska.



 Mitt i målandet & spikandet fick vi besök av farbror Jim som var ut & gled på sin motorcykel. Barnen blev ju förstås helivriga & ville absolut provsitta hojen.



Det är ett trött gäng som hänger i soffan i Strandby ikväll. Ska avnjuta en väl kyld lonkero innan jag kryper ner i sängen. Gäller att vara pigg imorgon bitti då vi fortsätter med arbetslägret.