onsdag 31 oktober 2012

Gerbilmys

Från ett ständigt parande till mera dämpat mys.
Vad vi vet så är de bägge pojkar
men tydligen sysslar de oxå med sådant för att visa var skåpet står.

Kunder

Efter barnens dagisfotografering så åkte vi upp till Norrby för att umgås med Markus lite. Han ville testa en maskin som reparerar stenskott på min bilruta men tji fick vi, för han hade kunder! Hur härligt är inte det! Nöjda kunder åkte iväg med rena bilar & det värmde mitt hjärta. Blir nog bra det här bara folk hittar dit & bara nya hallen skulle bli färdig. Å andra sidan kan inte hallen bli färdig om byggfirman inte ens har börjat jobba. Men Markus tvättar gärna er bil trots tillfällig hall, så titta gärna in eller för att säkra tvätt, ring före!


måndag 29 oktober 2012

Tillsammans

Vill bara berätta att Sixten & Blixten bor tillsammans nuförtiden, utan nätväggar. Idag har de även fått ett hus till förfogande & har längs med kvällen möblerat sin nya hem med olika flis av trä, hö & toarullar.

Vi umgås med gerbilerna varje dag i flera repriser för att de ska bli tamare. Ingen av dem kommer ännu frivilligt upp men de har slutat nafsa. Sixten älskar att bli skrapad vid öronen & man riktigt ser hur han njuter av behandlingen. Blixten är otroligt stilig & skulle vilja påstå att det är han som bestämmer men det känns självklart med tanke på storlek & ålder.

Barnen har gett gerbilerna efternamn också. När jag berättade för Aaron att Blixten skulle flytta in så började han genast prata om Blixten McQueen från Cars. Freja tyckte att även Sixten behövde ett efternamn & snabbt meddelade hon att han ska heta Samsam.

Önskar Sixten Samsam & Blixten McQueen välkomna till vårt familj!

lördag 27 oktober 2012

Blixten

Försändelsen med gerbiler kom aldrig till Finland på fredag så det blev ingen gerbil igår. Men tyckte absolut att Sixten skulle vara i behov av en room mate så jag ringde Faunatar i Skanssi. Precis som jag anade så hade de precis lika dåligt med smådjur som Puutorin akvaario men kvinnan i luren sa att vi har en gerbil, en svart & en hane! Precis det vi söker efter, sa jag. Slängde oss i bilen & hämtade hem honom. Blixten.


Blixten är född redan i juli så vi har tagit en liten risk med att föra ihop två i olika åldrar. I skrivandets stund är läget lugnt, de bor i samma terrarium med nätvägg emellan. Hittade lite information på nätet om att introducera gerbiler & vi följer det schemat. Blixten verkar ha blivit väl omhändertagen på Faunatar. Är lugn, snäll & har inget emot att bli klappad.


De har fått nosa på varann även på väldigt nära håll men vi kommer att hålla dem isär i 2-3 dagar. Sen får vi hoppas på det bästa dvs att de inte börjar strida så pälsen yr. Idag ökade vi också på gerbiltillbehören med ett sandbadkar samt lite proteintillskott.

Tar gärna emot toa- & hushållsrullar för inte ens vår familj använder så mycket papper för att kunna förse gerbilerna med hela, fina rullar. Otroligt hur snabbt en gerbil flisar ner en rulle. Går åt en rulle dagligen & från och med idag då två!

måndag 22 oktober 2012

Dimple säsong 1

Kände att vi behövde besöka Dimple, så idag tog vi en tur till Pemar för att se hur hon har det. Herr Kastell har nu låtit Dimple torka upp ordentligt, tagit bort delar av fören & funderat på akterspegelns öde. Myrorna är ett minne blott & Dimple ser ut att må ganska bra.




Jag frågade igen idag om vi kommer att kunna ta en tur med henne nästa sommar & trots att det i mina ögon ser rätt så halvfärdigt ut så menar herr Kastell så. För att vara nästan 50 år gammal så är hon ett fint exemplar & det är alltid tragiskt då gamla träbåtar hamnar i händerna på personer som endast vill ha en billig båt att sitta i vid någon gästhamn på midsommaren. Vi ska däremot göra allt för att Dimple skall skina igen.

Sixten

På lördag bestämde jag att vi ska skaffa oss något husdjur till. Googlade runt på mus, råtta, marsvin & hamster men när vi kom till Puutorin akvaario (som finns i Oriketo nuförtiden) så blev det fort ganska självklart att vi skulle ha gerbiler. Till skillnad från de andra gnagarna så är gerbilen aktiv även dagtid & biter sällan vilket passar oss mycket bättre. Vi velade länge mellan de två gerbiler de hade inne (det lär för tillfället vara stor brist på djur överlag) & bestämde oss sedan för Sixten eftersom pojkar går mycket bättre ihop än flickor. Sixten kommer att få en rumskompis i nästa vecka förutsagt att försändelsen når Finland. Mera om honom när han flyttar in.


Sixten bor i terrarium med väggar & golv av glas samt nättak. Hittills har våra råttfångare förstått att det inte är någon idé att jaga honom men man vet ju aldrig vad de får för sig när vi inte är hemma. Vi har nu antingen kastat ut katterna eller försett terrariets tak med något tyngre föremål för att hålla det på plats. Har sett Sixten äta & dricka en gång, enligt informationskällor på nätet behöver de inte så mycket mat eller dryck. Hans favorithobby är vara väldigt nyfiken & att gräva, gräva & åter gräva. Sixten kommer gärna fram & hälsar men är minst lika snabb på att springa undan.

Brukar sällan vilja skriva ut vad saker & ting kostar men eftersom det inte blev någon svinaktig summa så tänker jag den här gången göra ett undantag. För terrariet, 1 kg hö, en påse spån, matskål, vattenflaska & gerbil betalade jag 84 €. Då valde jag det dyrare träspånet som kostade 5 € mera. Om man drar bort en gerbil á 20 € så betyder ju det att tillbehören kostade 64 € vilket inte är mycket. Japp, det var lite prisinfo ifall någon funderar skaffa en liten gnagare eller två.

Stackars lilla Love

I slutet på förra veckan hittade vi Love avliden i terrariet. Vi hade länge följt med hans mående & märkt att han kanske snart kommer att ta steget vidare för ett liv på fria marker. Lava har sedan flytten till oss haft ett stadigt grepp om honom vilket betytt att han i matsituationer ofta landat som tvåa dvs blivit utan mat. Den sista tiden såg vi knappt honom & vi är inte förvånade över hans bortgång. Men trots det är saknaden stor & jag vet att han har det bättre var än han jagar just nu.


Lava kommer att få leva ensam resten av hennes liv för en partner skulle betyda lunch eller middag för henne. Finns ingen chans att man skulle kunna lägga in en ny gecko med henne. Lava är för gammal, för amper & självständig. Lava ska dock få en ny plats här hemma. Ändrade om lite i vardagsrummet i helgen för att få plats för en hylla min bror ville bli av med. Så härefter kommer hon att delta i vårt liv lite mera central än tidigare.

fredag 12 oktober 2012

Fredagsmys

Vi har skippat lördagsgodis & satsar nuförtiden på fredagsmys. Efter att Freja kommit hem från Bollskoj blir det dusch eller bad varefter barnen får popcorn & saft. Idag blev det extra lyxigt med Hesburger-måltid till middag.


Skrev tidigare idag att barnen lekte så snällt i flera timmar & när jag tittade till dem så hade de dukat fram värsta tebjudningen med olika bär, saft & mjölk.


Medan Aaron & jag vilade valde Freja att greja med annat på sitt rum istället. Den här synen mötte mig då jag gick in på hennes rum. Hon hade lagt 15 pussel som en vacker matta på golvet. Fint när barnen kan sysselsätta sig själva.


Imorgon sparkar innebandyserien i gång med turnering i Åbo. Skönt att den inte är längre bort. På det här sättet slipper man sitta på vägen & istället satsa den lediga tiden på familjen. Efter turneringen blir det lite bastubad på golfbanan & en bit mat, för kan nog hända att kroppen skriker efter föda efter två tuffa spel. Har ingen bra känsla för imorgon, tyvärr. Men får återkomma med resultaten senare.


Tantvarning

Har tre ljuvliga dagar bakom med mycket utetid i härligt höstväder. Jag har fått undan plockat lite vedhögar, radat överlopps bräden på hög, krattat lite löv & dragit in frisk luft i mina annars så dammiga lungor.


Njuter för stunden. Barnen var helt hemska igår. De var både högt & lågt, försökte ta livet av varandra & sig själva men nu sitter de snällt i Aarons rums & bygger med Duplo tillsammans. Snart har en timme gått utan bråk. Gäller att komma ihåg det här när helvetet brakar löst om en stund.

Hade väckning klockan 6 idag & den här gången var det inte jobbet som kallade utan kvart i 7 så skulle jag infinna mig i Folkhälsan huset för 45 min vattengymnastik. Med dimmiga ögon körde jag mot malmen mot vad som kom att bli en bra start på dagen. Ser fram emot de 9 gånger vi har kvar! Kör vi samma övningar varje gång så är min mage förhoppningsvis synbart plattare i december.


Tog kontakt med en bekant som säljer Tupperware-produkter i förrgår då jag plötsligt fick dille på att fixa om allt i våra skåp. Hon hade tid att ta emot mig redan igår så jag åkte förstås dit, gick igenom alla hennes lådor & fann dessa:


Kom hem med en hel IKEA-kasse fylld med burkar av alla de slag & efter någon timme hade jag överfört så gott som varje kartong med mjöl, pasta, flingor osv i en plastbytta. Se så glatt & färggrant det blev:



Har ju nog en hel del med Tupperware-produkter från tidigare & har varit väldigt nöjd med dem. Från att ha varit tyst om mitt tycke för Tupperware så meddelar jag härmed att jag är ett stort fan. Är det här något närmare 40-syndrom eventuellt?

fredag 5 oktober 2012

Fiffig pojke

Efter rådgivningsbesöket igår kunde vi konstatera att Aaron är en fiffig liten 3-åring som mäter 97.3 cm över markytan & väger 18.5 kg. Han klarade alla test hälsovårdaren gjorde på honom galant men det kom inte direkt som någon överraskning att hon inte riktigt förstod vad han sa. Aaron har ett enormt ordförråd men pga att tungan inte riktigt vill samarbeta med honom, så blir talet klumpigt & för en som inte träffar honom dagligen så kan det vara svårt, ibland t.o.m. omöjligt att förstå honom. Här hemma förstår vi ju när på allt han säger & gör vi inte det, översätter Freja. Innan rådgivningsbesöket så pratade jag oxå med personalen på Knattebo & de tycker inte heller att man ska göra så stor grej av det ännu. Hälsovårdaren ville så gärna skicka honom till en talterapeut men jag var inte riktigt av samma åsikt, så vi gjorde en kompromiss. I samband med Frejas rådgivningsbesök i december diskuterar vi oxå Aaron & om det inte skett en markant förbättring så ger jag talterapin en chans. Det positiva är att Aaron hittills inte varit det minsta frustrerad över att vi inte förstår honom utan pratar på precis som tidigare, om inte ännu mera.

Mätte oxå Freja på samma gång: 114 cm, 21.9 kg. Från att ha varit en lång & knubbig dam, så är hon enl kurvan nu en normalbyggd fröken.

måndag 1 oktober 2012

638

SuPers fackavdelning 638 i Åboland. Så heter vi. I helgen hade vi höstmöte på Bed & Breakfast Faffas i Korpo. Började redan med samvaro & bastu på fredagskväll för att på lördag hålla själva mötet, följt av lite shopping på Dag-15, besök på äldreboende Regnbågen & avslutningsvis middag i form av ribs på restaurang Buffalo.

Ett gott skratt förlänger livet & jag känner att jag har fått några år extra.
Kan inte publicera alla foton från vår sammankomst men här kommer några glimtar:















Mera sånt här! Hoppas på minsta lika, om inte ännu roligare träffar i framtiden.

Tandtrauma

Aaron lyckades nästan smälla ut framtänderna på Freja igår då han svingade runt med en gammal plogpinne. Pinne träffade Freja rakt över överläppen. Träffen trodde jag endast orsakade ett sår i läppen men när Freja klagade på tandvärk på vägen in efter papper, så tog jag en extra titt på henne & kunde konstatera att övre framtänderna var rejält lösa. Konsulterade jourhavande tandläkare i Åbo & precis som jag tänkte, så behövdes inget speciellt göras igår utan vi kunde bra vänta tills idag.

I morse ringde jag genast tandcentralen & vi fick tid till Frejas tandsköterska. Fick ju åka iväg från jobb mitt under arbetsdagen men vad gör man inte för sina små. Det var en väldigt nervös fröken jag plockade med från Knattebo men helt i onödan, för allt gick super bra. Tandsköterskan kunde konstatera att jo, tänderna är väldigt lösa & att området fått en rejäl smäll då både överläppen & tandköttet runtom tänderna var väldigt blålila. En röntgenbild togs, där man kunde se att alla tänderna är intakta & att orsaken till de två dinglande tänderna utöver smällen är den, att de så gott som saknar rötter. Ena framtanden har redan börjat att skifta i färg så Aaron lyckades nog slå den medvetslös. Den håller sakta på att slinka in i koma, för att snart gå bort & förhoppningsvis fort trilla bort. Tycker det skulle vara trevligare med en glugg än med en svartgrå tand.

Nu gäller dock lite mjukare mat för en vecka.