fredag 30 januari 2015

Godkänd!

Efter att ha känt mig minst sagt bedrövlig under hela veckan så var dagens läkemedelstent inte nånting jag precis hurrade över. Hade ju kunnat meddela att jag inte riktigt är up for it men tänkte att vad tusan, jag går & testar.

Fortbildningen som har så vackert namn som LOVE, består av två delar: LOP & PSYK. Sjukskötarna måste tenta ytterligare två delar. LOP (= grunderna i läkemedelskunskap) består av en skriftlig del och en räknedel, där man för att få godkänt i skriftliga delen bör ha åtta rätt av tio & inga fel i räknedelen. I PSYK krävs åtta av tio rätt på frågor som kan innefatta både skriftliga och räknefrågor.

Klapp på axeln, jag grejade det! Nästa gång om fem år.
Ska fira med en påse chips & cola zero.

onsdag 28 januari 2015

Bottennapp

Om jag på tisdag lyckades med nätt & jämnt 3800 steg så gjorde jag verkligen bottennapp igår. Å jo, hade armbandet på hela dagen. Men när man är krasslig & orkeslös, rör sig främst mellan WC, kök & säng så ser ju stegsaldot ut därefter. Gratulerar mig själv till de otroliga 2534 steg jag åstadkom igår.

måndag 26 januari 2015

Sängläge

Har i en dryg vecka redan haft problem med magen. Förutom att den levererar produkter av varierande konsistens, har jag bekymmer med en molande värk under revbensbågen till vänster. Idag har det hållit på precis hela dagen. Utöver magproblemen känns det som om kroppen försöker göra allt för att hålla borta något virus. Känner mig hängig, frusen & sov bort så gott som hela kvällen. Var t.o.m. tvungen att lämna rygg- & nackjumppan emellan. Illa, verkligen illa.

Lika bra att krypa ner tillbaka under täcket & hoppas på en piggare känsla imorgon. Plockade precis i mig alla tänkbara vitaminer & mediciner med önskan om god effekt.

Slår annars stegrekord med Fitbit idag, det sämsta resultatet ever: 3800 st. Uselt men inte konstigt då jag mestadels suttit på en stol eller legat raklång.

lördag 24 januari 2015

Arbetsturer

Var tvungen att titta in på nya arbetsplatsen idag. Visste att arbetslistorna skulle bli färdiga igår på eftermiddagen men slutade så pass tidigt att det sista finslipandet var ogjort. Nu har jag precis skrivit in mina första sex veckor på väggalmanackan & i kalendern & är väldigt nöjd. Visst jo, det krockar med flera innebandyturneringar men har så många lediga dagar på veckan att vi kommer att köra ner Aarons dagisdagar till 10-15 per månad. Skiftesarbetet kommer inte att störa mina träningspass på gymmet, har ju nu tid att försöka träna även dagtid. Det här kommer att bli bra, känner jag.

Olycksdrabbade

Vilket dygn. Igår lyckades jag nudda vid en buss på vägen hem från biografen i Åbo. Ingen av oss fyra i bilen såg bussen men vi var mitt uppe i en diskussion om filmen vi nyss sett. I samma stund som jag, i samband med en gruppering, studsade mot bussen, så hörde jag orden buss. Tror busschauffören trodde vi var ett gäng berusade ungdomar & försökte låta lite barsk men då jag steg ut ur bilen lugnade han sig. Kanske bäst att inte käftas med äldre, tyckte han (han såg väldigt ung ut). Tur i oturen fick bussen inga skador & min bil ådrog sig några repor strax ovanom höger bakdäck. Men skäms mig. Kan inte förstå hur jag missade den men den kom som från ingenstans. Huvudsaken att inga människor eller djur kom till skada för det var faktiskt min första tanke när bilen gungade till.

Stackars Freja förolyckades idag på handbollsträningen. Borde aldrig ha nämnt näsblodsincidenten & önskan om lugna tag, för hon kom bara ut på planen innan vristen var stukad. De hade plockat ut en rolig hinderbana åt barnen & på någon madrasskant lyckades hon stiga snett. Hela världen föll samman då foten värkte & den roliga träningen gick om intet. Med värkmedicin, kylbehandling & stödförband tar hon sig nu sakta fram.

söndag 18 januari 2015

På handleden

Har en ny vän, ett aktivitetsarmband som påminner mig om att lyfta på baken emellanåt. Efter mycket googlande & Youtube-sneglande så köpte jag mig en Fitbit Flex. På marknaden finns en massa olika märken & modeller men inte många som synkroniserar med Lumia.

Armbandet har hängt med sedan i tisdags & visst har det varit intressant att följa med hur många steg jag tar under ett dygn. Utan min regelbundna träning så skulle stegantalet ligga kring 3000, såpass stillasittande arbete har jag. Ännu.

Appen på Lumia är vass, bättre än på plattan faktiskt. Via luren får jag lätt in motionspass, måltider, vätska & sömn. Hittar oxå hur många steg jag traskat, hur långt jag rört mig, förbrukade kalorier, aktiva minuter samt hur länge jag sovit. Jo, allt är riktgivande & långt ifrån exakt men visst är det skoj att följa med hur mycket man rör på sig. Stort plus får Fitbit för att de samarbetar med Endomondo. Lätt fick man programmen att synca. Det jag saknar mest på Flexen är klocka, armbandet ger endast information om hur långt du är från ditt mål. Tyckte det var onödigt att lägga ut 40 € extra för ett urverk, som bra kan hänga på andra armen.

Idag klämde jag till med två promenader & ett zumbapass & lyckades spräcka 16.000 steg. Var så deprimerad över resultaten i veckan att jag var tvungen att göra något åt saken idag. Måste absolut få inklämt en promenad dagligen eller åtminstone de dagar jag inget motionspass har inbokat.

lördag 17 januari 2015

9.2.2015

Ibland gäller det att våga, våga göra saker som känns skrämmande men på samma gång lockande & befriande. Trots att beslut kan vara det rätta för en själv, så är tröskeln ibland väldigt hög då man vet att de val man gör i livet påverkar många hårt.

Är glad att jag skickade iväg min ansökan, tacksam över att jag blev kallad på arbetsintervju & överlycklig för orden: VI HAR VALT DIG!

Efter över 14 år på läkarmottagningen börjar jag den 9 februari 2015 arbeta på hälsocentralens bäddavdelning. Som jag skrev i ansökan så är det nu dags att lyfta sig från stolen, få arbeta mera fysiskt & anta nya utmaningar.

Visst. Skiftesarbetet kommer att förutsätta ett enormt samarbete med familj, släkt & bekanta men jag har deras fulla stöd. En stor orsak till arbetsplatsbytet är våra barn. Kommer att få möjlighet att tillbringa mera tid med dem & framförallt få tumistid med Aaron, något han aldrig fått iom dagisstart som under 1-åring.  Ser också fram emot att få följa Freja till taxin.

Efter några tuffa år, ser jag det här som en nystart & jag hoppas det för med sig mycket gott.

fredag 16 januari 2015

Bowlingparty

Ligger i divanen & vilar kropp & knopp efter ett lyckat födelsedagskalas på Kasirata bowlinghall. Var lite orolig att det skulle bli kaos med 15 st 7-8-åringar men med hjälp av min mamma & pappa samt systerdotter Terese & hennes Kevin så löpte allting bra. Barnen var ljuvliga & betedde sig exemplariskt, bowlade dessutom bra & gjorde flera strike.

Bestämde den här gången att slippa allt vad hemmakalas heter & valde bowlinghallen som partyplats istället. Ångrar det verkligen inte. Ägaren av hallen klämde dessutom till med discoljus & -musik på köpet. Bjudningen, som även de skötte, var precis det jag beställde & motsvarade det jag betalade för. Alla åkte nöjda & glada hem ikväll.

Vad jag inte visste var att födelsedagsbarnet som minne får en kägla, som alla som närvarar får signera. Vilken trevlig överraskning utöver alla fina gåvor som fick av kompisarna. Lyckad kväll på alla vis.

tisdag 13 januari 2015

Winner

Buzzador kommenterade vårt bidrag på Instagram idag & bad mig kontakta dem per e-post. Snabbt fick jag följande svar:

Hi! You are one of the winners in our Instagram challenge for Stabilo pens, we would like to send you the winners gift. You will be sent a product package from Stabilo.
...
Hope you're having a wonderful day and thank you for being such a brilliant buzzador!

Tack & Varsågod.

måndag 12 januari 2015

Gnagare

Gerbilerna börjat sakta nå pensionsålder & vi har funderat på att testa på något annat djur till följande. I bilen hem idag hörde jag hur barnen diskuterade namn & höll på att kissa ner mig när jag fick ta del av deras förslag:

Cessi Ogg-Gnott Siivonen

P.S. Bägge O:na i mellannamnet uttalas Å 😊

Knäskydd

Beställde knäskydd åt Freja i lördags för att skona hennes knän när hon glider fram över handbollsplanen. Byxor eller caprin har nästan varit ett måste för att undvika brännsårsliknande märken som lätt uppkommer efter fall speciellt på trägolv. Hittade förmånliga Rehband-knäskydd på XXL:s hemsidor & fick precis meddelande om att de är på väg.

Igår hade jag oxå gärna haft knäskydd. Spelade träningsmatch mot en hög poliser & i en kamp om bollen lyckades jag trassla in mig i mina egna ben & gjorde en snygg glidning in i sargen. Undvek ansiktsskador genom att slå ut sargen med händerna men knäna kunde inte räddas. Hellre lite ömma knän i några dagar än utslagna tänder. En lös tand efter match räcker.

söndag 11 januari 2015

I backen

Gårdagens blodiga händelse är arkiverad & idag ser vi världen i vitt. Trots att vi vuxna är mindre förtjusta när det kommer snö i mängder, så kan man inte låta bli att ta del av barnens glädje över det vita som täcker marken. Snön öppnar ju en värld av andra möjligheter som bl.a att åka pulka & rattkälke. Medan Markus & jag tömde avfarten, terrass & områden kring huset på snö, åkte barnen på olika underlag, i backar med varierande lutning tills hungern började smyga på. Efter en stor dos frisk luft & motion sitter det bra med mat.

lördag 10 januari 2015

Blodbad

Sovmorgon, handbollsträningar med barnen, några timmar herrinnebandy som tidsfördriv mellan träningar & butiksbesök med Aaron för helgens uppköp medan Freja studsade boll. Rätt så trevlig lördag med andra ord, eller hur?

Men med barn kan vad som helst hända. I bilen på vägen hem smäller Aaron till Freja i ansiktet pga en dispyt i en lek angående bilmärken. Aaron konstaterar att det gör ont i hans hand varefter Freja i följande sekund ropar att hon blöder, att det rinner & rinner mycket. Den sniglande bilen framför oss får vara glad att plåten fortfarande är hel då jag susade förbi den för att hitta en vettig plats att stanna på.

Blodet forsade från hennes näsa så det gällde att få ut henne fort. Visste att det rika blodflödet berodde på att hon precis lämnat handbollsplanen & att hon, även som jag, var skärrad. Dessutom grät hon floder. Där satt vi, på busshållplatsen vid Sunnanberg skola, med en tygkass som blodstoppare & väntade på att läget skulle lugna sig.

Till slut kunde vi sätta oss tillbaka i bilen. Vid det här laget har jag redan ringt Markus & bett honom om hjälp, främst om hushållspapper men oxå hunnit kontakta honom på nytt, för att be honom vända om. På de några minuterna har vi åstadkommit ett blodbad, en slakt med röda fläckar everywhere.

Kläderna snurrar som bäst på i maskinen, både Frejas & mina. Tygkassen & svetthanddukarna, som hade otroligt bra sugförmåga, är redan rena. Tur att Buzzador försett mig med Vanish. Nu fungerade Powergelen bra, antagligen då fläckarna var så färska. I bilen väntar dock ännu en blodig bilstol & blodiga säten. Bilen kommer Markus att ta hand om.

Lugnet har däremot lagt sig igen. Barnen tittar på Wild Kids via SVT Play. Inget tjat om spel än så länge. Straffet för en lyckad rak höger med näsblod som följd blev spelförbud på dator, PS3 & mobiltelefon.

fredag 9 januari 2015

Tre måndagar

Bara Markus återvänt hem, bara jag rensat hjärnan från veckan som gått genom en lång promenad, bara barnen sover sött i sängarna så ska jag avnjuta en kall Happy Joe. Because I'm worth it.

Vilken vecka! Lånar min arbetskollegas ord när jag skriver att den här veckan har haft tre måndagar: i förrgår, igår & idag. Utöver att halva Pargas ligger hemma i influensa, flunssa & allt annat som går just nu, så har samma sjukor oxå däckat personalen på hälsocentralen. Jo, vet ni, vårdpersonal blir även de sjuka. Men vi fixade veckan med hedern någorlunda i behåll.

tisdag 6 januari 2015

S som i Skanssi & mycket annat

Morsan ville ha sällskap till Skanssi idag så hängde med. Hade lovat Freja besök på Seesam loppiset i jakt efter Monster High dockor så vi vek in där på vägen till köpcentret. Tyvärr hittade vi inga dockor (så om någon läsare har sådana som de vill bli av med, hojta till) men däremot ett par pinkfärgade Viking stövlar åt Aaron. Jepp, Aaron älskar färggranna plagg & klär sig i allt oavsett färg. Huvudsaken är att det är skönt & bekvämt. På Intersport hittade mamma vinterstövlar åt sig & jag knep en sport-BH åt mig på Stadium. För att klara några timmar shopping behövs ibland mutor som megabulle på Café Brahe.

Om en dryg vecka faller det in lite extra slantar på kontot iom arbetspassen under julen så fixade nytt skattekort åt mig redan nu, för att försäkra mig om att summan är ännu större. Årsinkomsten ser ju tyvärr annorlunda ut pga arbetstidförkortningen.

måndag 5 januari 2015

Med smak av tuttifrutti

Det första Aaron frågade efter i morse var medicin, något som tar bort det onda i halsen. Rösten hade också ändrat ton. Det fina var att febern har släppt lite, låg just på 37 men bokade tid till läkare trots det. Tonsillerna var så pass angripna att de behöver skötas med antibiotika. Om det handlar om adenovirus eller streptokocker klarnar på onsdag, då svalgodlingen är färdig. Längden på antibiotika-kuren bestäms enligt svaret. Så det blir en lugn dag på hemmaplan idag. Kanske lite nack- & ryggjumppa för mig, om Markus hittar hem i tid.

söndag 4 januari 2015

Fläckfritt

Buzzandet av Vanish kom väldigt olägligt mitt i julförberedelser & när julafton väl var överstökad så vill man bara njuta. Eftersom Buzzador ville ha in rapport senast idag, så blev det till att börja tvätta.

En del av Vanish-produkterna är bekanta från tidigare men i Buzzador - lådan låg två produkter som var helt nya för mig: Powergel & OxiAction Extra Hygiene. Den sistnämnda har jag inte haft behov av att pröva ännu men däremot Powergelen & vanliga OxiAction.

Har stört mig enormt på en Me&I blus som jag köpte åt Aaron i höstas. Efter ett par användningar så lyckades han fläcka ner den. Mitt på bröstet, mitt emellan bilar & trafikljus hade Aaron åstadkommit mörka områden, som vägrade ge med sig i vanlig tvätt.

Först prövade jag behandla fläckarna med Powergel. Förväntade mig inte ens att det skulle lyckas. Tror helt enkelt inte på dundermedel som enligt texten på förpackningen tar bort alla sorts stänk på några fjuttiga minuter. Ni ser resultatet på bilden nedan.

Däremot har blötläggning av drabbade plagg i OxiAction tidigare gett fina resultat så hoppades ju såklart att det skulle fixa fläcken. Risk för färglös blus fanns ju alltid men i mina ögon var den redan förstörd. OxiAction levererade igen! Efter en timme i blöt & en tur i bakmaskin, är blusen som ny 😊

Ful hals

Aaron har i alla fall inte influensa utan den här gången har någon bosatt sig i hans hals. Ingen snuva, ingen hosta ännu heller utan bara feber. Halsonda är väck med febernedsättande medicineringen. Blir frustrerad på sjukor med feber utan klar etiologi så tog en diskussion med Aaron när jag kom hem från Raumo, för att få bra anamnes. Under samtalet kom vi fram till att halsen är problemet, märkte oxå att talet hans var lite grötigare. Efter att ha tittat honom i svalget förstod jag.

P.S. Ingen lätt match att fota ett svalg.

lördag 3 januari 2015

39 grader

Jahapp, dit rök måndagsplanerna! Eller så ser det ut. Strax efter att vi återvänt hem från lillbrorsans kalas (jo, vi har hunnit dit oxå idag) så ber en frusen Aaron om en filt för att få upp värmen. Tidigare under dagen hade han klagat på torr hals så hade mina aningar. Tyvärr hade jag rätt & ligger nu sida vid sida med en varm son & kollar på Simpsons. Inget smittsamt & långutdraget, tack!

I en grotta i Grankulla

Trots tre handbollsmatcher bakom är flickorna på gott humör och tror att krafterna räcker till en fjärde. Freja har gjort flera fina mål och strålade som målvakt i tredje matchens andra halvlek då hon höll nollan. Jepp, ni läste rätt! Motståndarna gjorde inte ett enda mål. Men målvakt kommer det inte att bli av henne. Handboll är farligt redan nog och spel som handbollsmålvakt är livsfarligt.

Nu startar snart fjärde och sista matchen för idag, sen följer prisutdelning och efter det hemfärd mot Pargas. Väntar redan på kommande turneringar bl.a. i Karis och Sjundeå, är rentav snäppet ivrigare än Freja 😉

fredag 2 januari 2015

Plask

Har planerat blogga mera i år än ifjol men lägger inga löften eller mål utan hoppas att jag finner tid och ork för att greppa plattan & skriva ner några rader ✏
Lever bägge två i hoppet om att 2015 för med sig mycket positiva & givande med tanke på att vi de senaste åren fått kämpa en hel del med vår fysiska & psykiska hälsa som lett till en väldigt varierande ekonomi. På något sätt har vi grejat det men tycker nu att en viss lättnad vore på plats. Mycket är på gång men mera om det senare.
Valde att ta några extra pass på bäddavdelningen under julen så barnen såg inte mycket av sin mor då. Nu har jag däremot semester & försöker kompensera med kortspel, TV-spel  & andra skojiga aktiviteter.
Tog barnen till simhallen idag. Eftersom regnet öste ner hade många andra tänkt i samma banor men vi hade tillräckligt med plats. Den vänliga kassatanten lät Aaron simma på Frejas simkort, då det ännu fanns åtta gånger kvar på det. Barnen njöt & jag kunde igen konstatera att det är skönt att de är självgående redan 
Helgens tema är idrott. Imorgon bitti rullar vi mot Grankulla för fyra handbollsmatcher. Freja ska åtminstone få springa av sig rejält. På söndagsmorgon åker jag sen till Rauma för årets första innebandyturnering. Är lite förvånad över att det lovats uppehåll då jag vid två tidigare Rauma -turneringar fått uppleva snöstormar av värsta sort. Kan det faktiskt vara så att jag kan ta mig till centrum med bil? 
Om helgen löper lugnt så har jag planerat överraska barnen med bio på måndag. Får se hur det slutar.