tisdag 10 mars 2015

Efter påsk

Hinner med mycket annat på mina lediga dagar. För en dryg vecka sedan föddes en hög med marsvin varav två kommer att flytta hem till oss. Idag åkte vi & hälsade på de 10 dagar gamla marsvinen.

Visste ni att marsvinen föds fullt utvecklade?
Eller att de precis som människan inte kan producera C-vitamin utan behöver tillskott?

När marsvinen är fem veckor gamla får de flytta till oss. Då rör vi oss vid påsk. Innan dess ska buren skuras (köpte begagnad), bottenmaterial & hö skaffas. Kan hända vi behöver matskål & flaska oxå, måste först kolla vad vi har här hemma. Det är inte bara barnen som räknar dagar, även jag väntar ivrigt på att få hämta dem hem.

Spikad vår

I den här takten kommer de kommande veckorna att rusa förbi i raserfart & våren glida förbi mig obemärkt. Prickade in en del evenemang i elektroniska kalender & på väggalmanackan i köket (så att resten av familjen vet var jag håller hus) & konstaterade efteråt att det inte blev många luckor under våren, främst i april. Hoppas maj förblir lugnt.

Ibland är det tungt att ha för mycket program. Uppskattar precis lika mycket dagar utan måsten. Fast den här gången är allt jag planerat & anmält mig till bara nöje. Nöjen jag har svårt att lämna emellan. Tur att jag har en vecka semester i slutet på april.

Återstår 12 veckor tills vårterminen är över, sommarlovet är här & Freja har avklarat årskurs 1. Under de veckorna har jag lyckats klämma in:

14.3 Innebandyturnering i Nystad
27.3 Middag på Kamu
28.3 eller 29.3 Innebandyturnering, kval
Påsk i arbetets tecken
9.4 Säsongsavslutning med innebandylaget
18.-19.4 ASLAK-träff i Tammersfors
24.-25.4 SuPer vårmöte, Tallinn
Samma helg har även Freja handbollsturnering i Kyrkslätt.
7.-8.5 SuPer svenskspråkiga studiedagar, Vasa
17.5 Sjundeå cup

Därtill har jag plockat åt mig några extra arbetsturer för att balansera upp kassan lite. Trots allt finns det tack vare treskifte & förkortad arbetstid utrymme för umgänge med sambo & barn men fick nog grymtande kommentarer angående april. Får försöka kompensera det med mycket rödvin & öl från Tallinn.

söndag 8 mars 2015

Denna soliga dag

Medan de flesta njöt av dagens underbara väder, har jag tillbringat en hel arbetsdag på vägen & på innebandyplanen. Tidigt i morse startade vi mot Raumo för säsongens nästsista turnering. Det är tyvärr redan ett faktum att vi kommer att tvingas kvala för att hålla vår plats i tredje division men spelen tar inte slut för det. Ännu återstår en turnering i nästa helg.

Men tillbaka till dagens matcher. Fåtaliga anlände vi bollhallen & matchen blåstes igång med fyra bytesspelare på bänken. Fyra spelare låter ju helt okej om alla är i skick men ack & ve då två av dem endast orkade jobba för halv maskin. Orsaken till de usla deltagandet var bl.a. att flera låg krassliga hemma & vilade. Kämpade igenom matchen med vetskap om att ett par fräscha & pigga lagkompisar är på väg till andra matchen.

Besvikelsen efter matchen var enorm. Ingen förstärkning är på väg. Ett precis slaget lag ska på något sätt hitta energi för ytterligare en match med ännu färre spelare. I första matchen lyckades vi ådra oss skada, illamående med uppkastningar & försämrat allmänt mående pga flunssa. På bänken ser vi en bytesspelare.

Utmattade & överkörda försöker vi samla ihop oss. Det skadade benet behandlas & tejpas. Illamåendet botas med näring. Den extra trötte försöker vila. Två timmar senare kastar vi oss in i en match med omkastade spelpositioner, med en kämpaglöd & -glädje av icke tidigare skådad sort. Visst, vi förlorade matchen men vi gjorde det med stil. För första gången under alla mina många innebandyår tackade motståndarna oss för en rolig men framför allt bra match. Det om nånting kändes bra.

tisdag 3 mars 2015

Utbrott

Vår dotter kan bli väldigt arg. Ja, riktigt ursinnig. När hon når det tillståndet är det lättast att ta ett steg tillbaka & låta henne skrika ut all ilska, slänga någon sak & se stora tårar rinna längs med kinderna. Ibland går jag med i hennes frustration men igår hade jag ork att helt enkelt stå bredvid & låta allt rinna ur henne.

Den här sidan hos Freja upplever endast jag. Det är bara med mamma hon vågar bryta ihop. Många har svårt att förstå att hon kan få de här utbrotten eftersom hon alltid är så snäll & hjälpsam. Men det är ju så här det ska vara. Därför finns mammor.

Orsaken till gårdagens utbrott vet jag inte. Bakom låg en sen söndagskväll med bio & övernattning hos min syster, läkarbesök, simning på Folkhälsan, dåligt näringsintag under skoldagen & efter skolan ännu 4H-klubb. Konstaterade bägge under morgonpromenaden idag att det blev för mycket.

Inte lätt att vara 7 år gammal.