fredag 7 augusti 2015

Varg & björn

Att slänga sig ut på löprunda i skymningen är kanske inte så smart när det i media skrivits om varg & björn i Pargas. Dessutom verkar de här djuren trivas på Ålön. Nu har jag svårt att tro att de rör sig i våra knutar men man vet ju aldrig. Ingen har ju sett djuren utan man har endast sett spår & rivna djur som viltexperterna påstår vara från/av varg & björn.

Efter mord av joggare på svenska sidan rekommenderas att man springer utan musik i öronen & det kanske oxå kunde vara en idé för att undvika överfall av vilda djur.

Erkänner att det var lite obehagligt att springa igenom skogsdungar & ju mörkare det blev, desto mera började jag spana & lyssna efter ljud & rörelse i skogen. Till sist stängde jag av musiken & började fundera på flyktvägar & sätt att agera vid anfall av varg eller björn.

Kan någon viltexpert berätta vad man ska göra ifall man står öga mot öga med ovannämnda djur?
Anfaller de människor?
Dras djuren till någon speciell färg eller lukt?

Tror jag i fortsättningen motionerar i dagsljus. Att locka djuren till jakt med zebrarandiga trikåer var kanske heller inte så fiffigt. Om jag vore varg så hade jag förstås hellre sprungit fast den mulliga joggaren än den magra haren jag mötte på vägen.

Strandhäng

Trots den lilla tåolyckan i tisdags har vi varit på stranden varje dag. Såret har läkt bra, så bra att Freja vågade sig i idag. Badtossorna vi fått av syrran skyddade den skadade tån bra.

Våtdräkterna är i alla fall en succé. Barnen var i vattnet tre timmar i sträck på Mustfinn idag. Tror hungern drev upp dem.

Det bästa med dräkten är att man hålls varm & att man flyter med den, hälsar Freja. Aaron håller med.

Måste säga att det är helt okej att tillbringa flera timmar på stranden. Barnen sysselsätter sig själva & så länge de följer de regler jag gett dem (inte gå ut på allt för djupt vatten eller dränka varandra), njuter jag. För några år tillbaka hade jag inte kunnat sitta i solstolen & läst en bok.

tisdag 4 augusti 2015

Borde ha stannat hemma

Vi tänkte köra över en svart katt igår. Den helsvarta missen klarade sig tack vare egna snabba ben & mina reflexer. Trots många spott över axeln så tror jag att katten har del i dagens händelser.

Hade planerat tillbringa timmar på stranden idag då solen äntligen fick skina från klarblå himmel. Tror barnen hann vara i än 45 minuter när Freja olycklig begärde efter plåster. Hon sade att foten landat på en sten på botten, en kantig & vass sak som vi senare plockade bort.

Såret gav mig huvudbry då jag inte riktigt kunde avgöra om det behövde stygn eller inte. Valde det senare alternativet & traskade upp till bilen efter förstahjälp-väskan. Fick till ett rätt så fint paket trots föråldrade förband. Såret fick sig senare en rejäl omgång med duschen & torra förband för natten.

På hemvägen bad jag Aaron sluta skrapa på vad jag trodde handlade om myggbett. Till min fasa ser jag att bål & lår är täckta av urtikaria, dvs utslag orsakade av någon form av allergisk reaktion. Försöker komma på vad som kunde ha orsakat klådan men allt han ätit idag, har han smakat på förut. Får se om de dyker upp igen.

Kan konstatera så här i efterhand att man kommer lätt undan vid olyckor & sjukdomsfall då man är utrustad. Trots att sårvårdsmaterialet hade många år på nacken, fungerade de fint som förstahjälp. Min lilla plåtburk, även kallat apotek, med diverse preparat med olika verksamma ämnen räddade en värkande tå & en kliande kropp. Det enda jag saknade på stranden var en sax så det ska åtgärdas.

söndag 2 augusti 2015

Leta skatter

Tror vi plockade vår senaste cache för drygt ett år sedan. Vet inte riktigt varför vi inte kommit oss för att åka & leta. Föregående vinter blev ju inte av så man kunde ju bra ha fortsatt med hobbyn då marken var bar.

I Mariehamn finns det rätt så många geocachar utplacerade. Har under tidigare resor plockat några men finns ännu många osökta. När man letar skatter med barnen är det roligare ifall de är lätta att hitta, ibland är det viktigt för vuxna också.

Men det blev ett tiotal nya fynd trots regn & mörker. Dessutom har det dykt upp några nya cachar i Pargas, så vi har passat på att ta dem också.