torsdag 17 december 2015

Fortsatt minskning

Jublar inombords. Trots några stora snedsteg från dieten, så fortsätter vikten att peka neråt. Har dock varit sträng med matintag var tredje timme & vill tro att det är därför det här går vägen.

5.2 kg mindre väger jag nu. Inte illa.
Det är lika mycket som min lättare Kettlebell & lite till.


Knäet har absolut inte blivit bättre, tvärtom. Det är styvt och böjer sig inte som det andra. Det knakar mera än en ladugårds dörr & värker stundvis. Ännu stör det varken jobb eller träning, så fortsätter som tidigare. I lördag har jag innebandyturnering med två matcher & klarar knäet den påfrestningen, klarar det vad som helst.

Julkort

Det har varit en del inlägg på Facebook gällande julkort - skicka eller inte skicka. Hör till dem som skickar julkort. Tycker själv att det är roligt att få traditionell post, av den orsaken att det finns en insats, en tanke bakom. Det är så lätt att lägga in inlägg på sociala medier, skriva e-post som når en stor grupp men för att skicka post kräver det inte bara att plita ner adressen, du ska kunna den också. Kanske det är där skon klämmer.

Vill i alla fall upprätthålla en gammal tradition & skickade i år iväg 30 julkort. Hoppas att dem korten når, blir glada. De som fått kort av oss tidigare vet att det handlar om fotokort & har varje år som mål att göra det mest knäppa julkort. Vill att den som får kortet inte bara blir glad över att jag kommit ihåg dem utan att de oxå kan le åt oss på bilden.

Vet att posten redan har skött sin uppgift, så nu vågar jag publicera årets julkort:


God Jul & Gott Nytt År 2016!

Undrar vad min mormor & farmor tänkte då de öppnade kuvertet.

onsdag 16 december 2015

Stjärnornas krig

Som jag har väntat på den här kvällen, dagen då StarWars: The Force Awakens VII har premiär. Jag var inte ensam utan en av 800, i en fullsatt biosalong.

Premiärer som dessa är unika. Man slipper reklam. Det lottas ut grejer innan filmen börjar. Man applåderar, det klappas flera gånger. I publiken hittar du figurer från filmerna.

Den 2 h 16 min långa filmen känns som ingenting, klarar den utan kisspaus. Tänk att få träffa Han Solo, prinsessan Leia, Chewbacca, Luke Skywalker, droiderna R2-D2 & C-3PO igen. Samma skådespelare, om än lite äldre. Applåderna & ljublet ljöd bland tittarna gång på gång. De nya figurerna Poe, Rey, Finn & den söta droiden BB-8 vann mitt hjärta bums.

Nu måste vi vänta i ett & halvt år på uppföljaren. I maj 2017 har del VIII premiär. Hur ska jag fixa det?

En av de bästa StarWars-filmerna genom tiderna & första i 3D. Lönar sig absolut att se den. Får en stor tumme upp av mig!

måndag 14 december 2015

Natten går tunga fjät

Tredje advent & Lucia igår. Idag har vi tio dagar till jul & snart nytt år. Varje år känns den här tiden lika hektisk & så även den här gången.

För 31 år sedan gled jag fram som Lucia över bäddavdelningens blåa golv. Året var 1984 & jag var avdelningens första Lucia. Igår fick Freja sprida ljus & glädje för patienterna på samma avdelning, tillsammans med fyra andra Lucior & en tomte.

Se på vår tröskel står,
vitklädd med ljus i hår.
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Rörande, så rörande.

fredag 11 december 2015

Limpor

Varsågoda!
Här kommer mitt första bakinlägg någonsin.
Idag har jag bakat maltlimpor till Frejas kalas imorgon,
känner att jag vill dela det med alla.


 Kan garantera att bak av limpor är enkelt eftersom även jag fixar det.


Den här gången mätte jag upp ingredienserna färdigt för att enkelt få allt blandat.


Äger du en matberedare så är hälften av jobbet redan gjort. Skönt att bara slänga i allt & låta maskinen arbeta. Visst, apelsinjuicen ska värmas en aning för att få liv i jästen men det går i ett nafs.


Medan smeten jäser hinner man göra vad som helst.


En lång stund senare fördelar man degen i tre brödformar


& slänger in dem i ugnen.


Vips, så har man tre färdiga maltlimpor! Hur simpelt som helst.


Här är receptet ifall någon annan vill ha goda limpor till jul.

4.0

Trots flera julfester med julmiddagar och julgröt landade jag idag på - 4.0 kg. Hade som mål att gå ner 500 gram i veckan & lyckades ganska bra med det även om det ibland varit kämpigt. Tycker däremot att det inte syns nånstans men positivt är att magen är mindre pösig & luftfylld.

Vet inte riktigt ännu idag hur jag ska äta då jag gör nattpass. På dagarna sover man ju & när man äntligen får upp ögonen så går man omkring med en känsla av baksmälla. Under nätterna äter man ingenting eller hur mycket som helst. Har försökt att följa samma schema hela tiden, dvs att äta med tre timmars mellanrum men svårt att säga om det varit bra. Kanske jag får lita på vågen här, vikten pekar ju klart neråt.

Träningsmässigt känns det väldigt bra trots en rutten förra vecka då jag inte kom iväg på ett enda pass pga en massa annat program. Har i huvudsak tränat 3-4 ggr i veckan, mest ledda timmar på Sports Gym (rygg & nacke, zumba, flexi & body, core, body) men oxå styrketräning & innebandy. Måste erkänna att jag börjat tycka om att lyfta skrot. Det fina är att jag nu får lägga på en hel del mera tyngder. Får inte glömma att nämna mina morgonpromenader med barnen som varit värsta energiboosten för dagen.

Det som oroar mig mest nu är ett sjukt knä. Risken för skador & överansträngning ökar ju med åren. Innebandy är ju kanske heller inte den snällaste sporten för knän & vrister. Kan inte komma ihåg att nånting skulle ha hänt men knäet har troligtvis fått sig en törn. Misstänker själv en hastig vridrörelse. Klart att jag är orolig för att nånting ska gå sönder & att besvären jag har, varnar för nånting stort men den tiden, den sorgen. Kör på tills kroppen säger stopp.

Nu hoppas jag ju att julen, med alla godsaker, inte kommer att förstöra det jag jobbat för de senaste veckorna. Med stor sannolikhet kommer intaget att se annorlunda ut men jag ska försöka hålla mig i kragen & inte vräka i mig så stora mängder. Någon bit choklad kommer säkert att slinka ner.

onsdag 9 december 2015

Våra små

Tycker barnens dagis- & skolfoton blev helt okej i år så beställde magneter igen. Har planerat beställa dem årligen så länge de finns att få. Tänkte fylla kylskåpet med bilder. Då är det lätt att följa med hur barnen växer.

lördag 5 december 2015

8 år

Åtta år blir hon idag, vår spralliga dotter med mycket spring i benen. Favoritämne i skolan är matematik. Hon älskar att läsa & pyssla, pusslar gärna & leker tidvis med Lego & Monster High/Barbie. Lyssnar ofta på musik, tycker om att spela Playstation eller dataspel. Bollsport är hennes grej. Är farlig i handboll med kvicka ben & vassa skott. I fotboll har hon ännu mycket att lära & tränar gärna. Däremellan retar hon gallfeber på lillebror men så är den, syskonkärleken.

Tror att Freja haft en bra födelsedag trots att jag jobbat. Klart att det regnat ner presenter som Lego Friends, vänbok & Marimekko-börs. Nästa helg blir det ännu mera gåvor då vi ställer till med släktkalas.

Stort grattis till 8-åringen!

onsdag 2 december 2015

SuPer trevligt


Men trots att det känns motigt att komma iväg så blir oftast kvällen ändå lyckad.
Har hela dagen haft lätt huvudvärk men under mötet idag kände jag inte av den.
Det fanns så mycket annat att lägga tankarna på.

33 medlemmar från lokala fackavdelningen samlades idag för möte, mat & umgänge på Råttis.
Åt alldeles för mycket.
Har säkert krympt magsäcken en aning under juldieten
& den började protestera vilt då jag tryckte ner en andra portion.
Kunde inte annat då skinkan var god, sillarna utsökta, fisken perfekt & fiskrom...
Mmmmm, fiskrom.
Bara maten hittat längre ner i kanalen, unnade jag mig några chokladkonfekt.

Bra gäng vi har.
SuPer bra på alla vis.

Hektisk tid

Hur kommer det sig att december alltid betyder kaos? Fram till julafton är veckorna fullspäckade med program, så mycket extra att jag inte kommer att ha möjlighet att delta i ledda pass på gymmet. Har dessutom rekordmånga kvällspass på jobb. Hade planer på att lägga i en växel till gällande juldieten men det får nog vänta ett tag ännu.

Julafton närmar sig med stormsteg och det gör inte saken bättre att man har flera julfester man borde närvara vid, med start ikväll. Det ska firas med fackavdelningen, brandkåren, daghem och skola. Hungrig lär jag då inte gå eftersom jag utöver dem ännu ska äta middag med gamla, goda kompisgänget samt med mammagruppen. Om några dagar har vi dessutom en 8-åring i huset som såklart bjudit in tjocka släkten på kalas. Däremellan borde jag pyssla om patienterna på bäddavdelningen, närvara vid Star Wars-premiären & klämma in en innebandyturnering.

För att göra det extra spännande kommer jag att jobba nätter under julen. Någon kanske tycker att det inte var så smart val men då man i utbyte får en massa lediga dagar, så är det kanske värt det i alla fall:



På det här viset får jag ännu flera dagar med barnen & behov för dagvård är noll.

Som det nu ser ut, så kommer vi att fira jul hos min mommo. Har lovat baka skärgårdslimpor, resten får Markus sköta om. Han kommer, precis som ifjol, att hjälpa till med maten. Hur många vi blir är ännu öppet men roligt blir det oavsett.